O wołowinie

Wołowina to mięso z dojrzałych krów i byków. Należy do najszlachetniejszych i najbardziej cennych pod względem wartości odżywczych oraz sensorycznych mięs.

zieWołowina to przede wszystkim cenne źródło łatwo przyswajalnego białka. Ze względu na bliski optymalnemu zestaw aminokwasów egzogennych ich przyswajalność wynosi od 70 do 100%. Wołowina ma odpowiedni skład tłuszczów, z których około połowę stanowią wartościowe tłuszcze nienasycone. Wołowina ma też sporo składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, selen, fosfor, witamin B12 nie występującej w produktach roślinnych, a także B1 i B6, wreszcie stanowi bogate źródło kwasu linolowego (CLA), który pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej i chroni mięśnie oraz L-karnityny, wspomagającej wytrzymałość i przyspieszającej regenerację po wysiłku. To dlatego wołowina tak często gości w diecie sportowców!

wolowina smak2A zalety sensoryczne wołowiny? To temat dla...poetów! Smak i aromat wołowiny naszym skromnym zdaniem są niezrównane! Steki z polędwicy wołowej, antrykotu, czy rostbefu to prawdziwe „himalaje” kulinarnych doznań.

A świeży tatar wołowy, czy carpaccio wołowe to hmm… po prostu… widelec lizać! Ze względu na wysoką cenę wołowiny, w Polsce najczęściej spożywamy ją w postaci zrazów wołowych, gulaszu wołowego, czy bitek wołowych, do których wykorzystuje są takie elementy tuszy wołowej jak  rostbef, antrykot, ligawa, rozbratel, czy zrazowa. Chętnie wołowinę wykorzystuje się również do przygotowywania bulionów, podstawy wielu zup. Bulion wołowy jest aromatyczny, sycący i – jak cała wołowina – pełen wartości odżywczych. Czy wyobrażacie sobie kuchnię bez wołowiny, bo my nie!

logo osi

logo osi haslo

OSI POLAND FOODWORKS Sp. z o.o.
Chróścina 3a 56-200 Chróścina
NIP 522-294-94-86

 

Dane rejestrowe spółki

Nasz serwis korzysta z plików cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Patrz polityka prywatności