Jako jedna z największych ubojni bydła w Polsce, zdajemy sobie sprawę z faktu, jak ważny jest dobrostan zwierząt przeznaczonych do uboju. Humanitarne traktowanie bydła w okresie hodowli decyduje o jakości życia zwierząt. Ma to dla nas oraz rosnącej grupy świadomych konsumentów coraz większe znaczenie.
Zachowanie standardów dobrostanu podczas transportu bydła, ma również wpływ na jakość mięsa i produktów z niego wytwarzanych,
a tym samym na końcowe wynagrodzenie hodowcy.
Chcąc propagować wysokie standardy traktowania bydła, OSI POLAND FOODWORKS określiło obowiązujące zasady załadunku, transportu oraz rozładunku bydła, które ma być dostarczone do ubojni. Wprowadziliśmy bezwzględny zakaz:
- zadawania bólu i cierpienia zwierzętom;
- wymuszania zmiany pozycji zwierząt leżących na stojącą,
w samochodzie oczekującym na rozładunek; - ładowania zwierząt:
- które nie są w stanie samodzielnie zejść ze środka transportu;
- bydła poniżej 8 miesięcy;
- samic w zaawansowanej ciąży oraz samic do 7 dni po porodzie;
- zwierząt ze złamaniami, wyczerpanych i przekarmionych;
- używania poganiaczy elektrycznych, spiczastych przedmiotów;
- poganiania zwierząt w kierunku przeciwnym niż wyjście
z naczepy, zmuszania do biegu czy popędzania zwierząt idących z tyłu grupy; - straszenia zwierząt poprzez niepotrzebne hałasy, w tym sygnały dźwiękowe aut (klakson, „beeper” cofania);
- noszenia jaskrawego ubioru;
W przypadku zwierząt, które nie mogą poruszać się o własnych siłach lub bez pomocy człowieka to lekarz weterynarii ocenia ich stan
i wydaje decyzję dotyczącą możliwości uboju.