World Steak Challenge
Steki wołowe z Polski podbijają świat.
Prestiżowy konkurs World Steak Challenge to inicjatywa, która ma wyłaniać najlepszych producentów steków na świecie. Kapitułę konkursową każdorazowo tworzą niezależni branżowi specjaliści oraz zawodowi kucharze, a przedmiotem oceny jest wygląd produktów, aromat, kolor, marmurkowatość wołowiny, jakość obróbki steków, soczystość, kruchość i oczywiście ich smak.
Wołowina OSI POLAND FOODWORKS po raz pierwszy zgłoszona została do konkursu w 2018, od razu zdobywając w Londynie dwa złote medale za steki z antrykotu pochodzące z bydła polskich ras, srebrny medal za polędwicę z krowy, a brązowy za polędwicę z jałówki.
W edycji zorganizowanej w 2019 roku w Dublinie podwoiliśmy ilość nagród. 8 medali (3 złote, 4 srebrne i 1 brązowy), zapewniło nam najlepszy wynik wśród wszystkich zgłoszonych z Polski producentów wołowiny.
Jury złotym medalem wyróżniło polędwicę oraz antrykot pochodzące z jałówki (krzyżówka mięsna), a także antrykot
z krowy rasy polskiej czarno-białej, holsztyńsko-fryzyjskiej. Srebrnym medalem wyróżniło rostbef z jałówki (krzyżówka mięsna), antrykot z byka (krzyżówka bezmięsna) oraz polędwicę i rostbef z krowy (rasa polska czarno-biała, holsztyńsko- fryzyjska). Brązowy medal otrzymała polędwica z byka (krzyżówka mięsna). Łącznie cała Grupa OSI Europe Foodworks zdobyła w tej edycji 19 medali.
Te wyróżnienia są dowodem, że polska wołowina, pochodząca z bydła hodowanego z ogromną starannością, w harmonii z zasadami zrównoważonego rozwoju, to produkt najwyższej jakości. Swobodny wypas na trawiastych pastwiskach Dolnego Śląska i Wielkopolski oraz doskonałe cięcie profesjonalistów z ubojni w Chróścinie sprawiają, że uzyskujemy delikatne, idealnie otłuszczone mięso, które w procesie przyrządzenia nabiera soczystości oraz niezapomnianego, doskonałego smaku.
- Od dawna zaopatrujemy w steki krajowy sektor HoReCa, w tym restaurację posiadającą gwiazdkę Michelin - podkreśla Adrian Piotrowski, dyrektor zarządzający OSI POLAND FOODWORKS.
W Dublinie kolejny raz udowodniliśmy światu, że wołowina pochodząca
z tradycyjnie występujących w Polsce ras oraz mięsnych krzyżówek, właściwie selekcjonowana może konkurować jakością na całym świecie – podkreśla z dumą.
Zobacz informację prasową World Steak Challenge 2019 / kliknij
Zobacz informację prasową World Steak Challenge 2018 / kliknij