Antrykot wołowy to mięso z kością z górnej części piersiowej ćwierćtuszy przedniej, z naturalnie przyległą powiezią podskórną. W skład antrykotu wchodzą: mięśnie - najdłuższy grzbietu między VI, a XIII kręgiem piersiowym, górna część mięśni międzyżebrowych zewnętrznych i wewnętrznych oraz kości - sześć przepołowionych kręgów piersiowych.*
Od rostbefu wołowego różni go większa ilość przerostów tłuszczu śródmięśniowego, obecnych w całym elemencie. To właśnie wysoka marmurkowatość tego elementu wołowiny odpowiada za jego soczystość oraz intensywny smak.
W ofercie OSI POLAND FOODWORKS antrykot wołowy można kupić w całości z kością oraz bez kości. Koneserów steków z antrykotu zainteresuje przede wszystkim sezonowany antrykot, który dzięki tenderyzacji uzyskuje wyższą kruchość.
Co można zrobić z antrykotu wołowego? Antrykot wołowy to przede wszystkim steki, ale wykorzystuje się również do smażenia, duszenia, grillowania, gotowania i pieczenia. Na przykład na gulasz, pieczeń wołową, zrazy wołowe, medaliony.