26 października w Skorzęcinie odbyła się konferencja dotycząca dobrostanu zwierząt w procesie załadunku, transportu i rozładunku. W wydarzeniu wzięły udział wszystkie firmy transportowe współpracujące z OSI POLAND FOODWORKS oraz pracownicy działu skupu.
Pierwsza część spotkania dotyczyła awizacji dostaw żywca. Dominik Skorupiński, specjalista ds. logistyki w dziale skupu mówił o dobrych praktykach stosowanych podczas transportu zwierząt, obowiązujących przepisach prawnych, popełnianych naruszeniach oraz znaczeniu czasu awizacji. Następnie Izabela Stefanowska, specjalista ds. kontroli jakości szeroko omówiła i scharakteryzowała zwierzęta zdolne oraz niezdolne do transportu, opierając się przede wszystkim na wytycznych wynikających z krajowych rozporządzeń, a także wewnętrznych regulacjach OSI POLAND FOODWORKS.
Oprócz wystąpień pracowników firmy temat konferencji przybliżył Rafał Banasiuk – wojewódzki inspektor ds. ochrony zwierząt, który mówił o zachowaniu bydła, wpływie postępowania ze zwierzętami podczas transportu na jakość mięsa, przygotowaniu bydła do transportu, ocenie zdolności zwierząt do transportu, postępowaniu podczas załadunku i rozładunku oraz obowiązkowych wymaganiach transportowych.
Codziennie pracujemy nad tym, aby produkty oferowane przez OSI POLAND FOODWORKS były najwyższej jakości. Załadunek bydła, jego transport i rozładunek to kluczowe momenty, które decydują o zdatności zwierzęcia do uboju, tym samym są gwarantem ciągłości produkcji. Poprzez organizowanie konferencji oraz szkoleń chcemy zwiększyć świadomość wszystkich osób, które uczestniczą w procesie produkcyjnym, tym samym pracują na nasz wspólny sukces.