Kolejna, V Edycja prestiżowego konkursu World Steak Challenge za nami!
10 lipca w Dublinie odbyła się uroczysta gala, na której wręczono nagrody dla najlepszych producentów steków na świecie, w tym OSI POLAND FOODWORKS. Zdobyliśmy 8 medali (3 złote, 4 srebrne i 1 brązowy), uzyskując najlepszy wynik wśród reprezentantów Polski.Tegoroczne grono uczestników powiększyło się do 25 państw, konkurujących w kilku kategoriach: Najlepszy Stek, Najlepszy Producent, Najlepszy Stek z Antrykotu, Polędwicy oraz Rostbefu. Wyróżniono także steki pochodzące z bydła karmionego wyłącznie trawą lub paszą. Łącznie przyjęto ponad 300 zgłoszeń. Impreza ma na celu porównanie jakości produkcji wołowiny na arenie międzynarodowej oraz wyróżnienie najlepszych przedstawicieli branży.
W tym roku Konkurs zagościł w popularnej, renomowanej Restauracji FIRE
w Dublinie, gdzie przez dwa dni ponad 40 ekspertów oraz 14 sędziów konsumenckich podejmowało decyzję o przyznaniu nagród. Pierwszy etap stanowiła ocena produktu w stanie surowym wg wyglądu, aromatu, koloru, marmurkowatości oraz otłuszczenia. Po przygotowaniu przez zawodowych szefów kuchni jury punktowało danie za smak, kruchość, soczystość oraz ponownie za wygląd i aromat.
OSI POLAND FOODWORKS zgłosiło łącznie 9 produktów, spośród których
8 otrzymało medale. Złotem wyróżniono polędwicę oraz antrykot pochodzące z jałówki (krzyżówka mięsna), a także antrykot z krowy rasy polskiej czarno-białej, holsztyńsko-fryzyjskiej. Na srebro zasłużył rostbef
z jałówki (krzyżówka mięsna), antrykot z byka (krzyżówka bezmięsna) oraz polędwica i rostbef z krowy (rasa polska czarno-biała, holsztyńsko- fryzyjska). Brąz otrzymała polędwica z byka (krzyżówka mięsna). Łącznie jako Grupa OSI Europe Foodworks zdobyliśmy 19 medali.
Najważniejszy tytuł trafił do duńskiej firmy JN MEAT INTERNATIONAL, która powtórzyła sukces z ubiegłego roku. Zwycięski stek pochodził
z antrykotu z bydła rasy Ayrshire.
Wynik uzyskany przez OSI POLAND FOODWORKS udowadnia, że polska wołowina to produkt najwyższej jakości, pochodzący z bydła hodowanego
z ogromną starannością, produkowany w harmonii z zasadami zrównoważonego rozwoju. Swobodny wypas na trawiastych pastwiskach Dolnego Śląska i Wielkopolski oraz doskonałe cięcie profesjonalistów
z zakładu w Chróścinie sprawia, że uzyskujemy delikatne, idealnie otłuszczone mięso, które w procesie przyrządzenia nabiera soczystości oraz niezapomnianego, doskonałego smaku, co docenili jurorzy World Steak Challenge.